İnkontinans Teşhisi

İdrar kaçırma, birlikte yaşamanız gereken bir durum değildir ve kendi kendine geçecek bir durum değildir. Mesane kaçağınızı tedavi etmek ve yaşam kalitenizi artırmak için birçok seçenek mevcuttur.

Çoğu doktor, mesane kaçağı için ilk olarak en konservatif, invazif olmayan veya minimal invaziv tedavi seçeneklerini önermenin en iyi yöntem olduğunu düşünür; bunlar, çok az yan etkiyle veya hiç yan etkisi olmayan kanıtlanmış faydalar sunanlardır. Bu tedavi seçenekleri rahatlama sağlamazsa, daha büyük riskleri, yan etkileri ve iyileşme süresi olabilecek ilaçlara veya cerrahi işlemlere geçilir.

İlk adım, spesifik inkontinans tipini teşhis etmektir. Doktorunuz muhtemelen tam bir öykü ve fizik muayene ile başlayacaktır.

Tipik İlk Adımlar

  • Tıbbi geçmiş
  • İdrar tahlili: İdrar yolu enfeksiyonu, kan veya diğer anormallikleri kontrol etmek için.
  • Anketler: Karşılaştığınız semptomları belirlemek için.
  • Mesane Günlüğü: Birkaç gün boyunca ne kadar içtiğinizi, idrara çıktığınızı, ne sıklıkta idrara çıkma isteği duyduğunuzu ve idrar kaçırma olaylarını ayrıntılarıyla anlatacaksınız.

İnkontinansın Nedenini Belirlemeye Yönelik Testler

  • Ultrason Görüntüsü: İdrara çıkma, öksürme veya diğer aktiviteler sırasında mesane ve üretranın nasıl pozisyon değiştirdiğini gösterin.
  • Mesane Stres Testi: Mesane doluyken öksürme ve mesane üzerindeki baskıyı artıran diğer aktiviteleri göstermenizi sağlayarak stres inkontinansı kontrol eder
  • İşeme sonrası rezidü ölçümü: İdrar çıkışını ölçmek için bir kaba idrar yapacaksınız. Doktorunuz daha sonra bir kateter veya ultrason testi kullanarak mesanenizde kalan idrar miktarını kontrol edecektir.
  • Sistogram: Doktorunuz üretranıza ve mesanenize ince, esnek bir kateter (tüp) yerleştirir ve özel bir boya enjekte eder. Sizden bu sıvıyı idrara çıkarmanız ve dışarı atmanız istenecektir. Mesanenizin röntgen görüntüleri, idrar yolu ile ilgili sorunları ortaya çıkarmaya yardımcı olur.
    Sistoskopi: Doktorunuz, idrar yolundaki anormallikleri kontrol etmek için üretranıza küçük bir lens içeren ince bir tüp yerleştirir.
  • MRI taraması: Bu, diğer görüntüleme yöntemleriyle görülemeyen sorunları gösterebilir.
  • Ürodinamik Test: Bir doktor veya hemşire, üretranıza ve mesanenize küçük bir kateter (tüp) yerleştirir ve suyla doldurur. Bir basınç monitörü, mesanenizdeki basıncı ölçer ve kaydeder. Ürodinamik test, mesane gücünüzü ve idrar sfinkter sağlığınızı ölçmenize yardımcı olur. Ürodinamik test, yaşadığınız idrar kaçırma tipini belirlemenize yardımcı olur.